Välj rätt tält

Man kan tälta av många olika anledningar. Det kan vara fråga om ett äventyr för hela familjen, en möjlighet till egen tid och kontemplation, en romantisk naturupplevelse med din partner, en sovplats under en festival eller en social samvaro på en campingplats. Alla dessa olika typer av camping kräver olika typer av tält. Det finns en mängd olika varianter att välja bland på marknaden, både att köpa och att hyra. Vilket tält du väljer beror på hur du tänkt campa och vilken grad av komfort du vill ha. Det gäller att tänka efter före så att inte upplevelsen blir fel.

Att bo i tält ger fantastiska naturupplevelser

Tält för olika situationer

Är ni många personer som vill ha det bekvämt och bra kan ni skaffa ett familjetält. Då har man ett innertält där alla sover och ett yttertält som ger plats för förvaring eller umgänge. Familjetält finns i många olika storlekar från cirka 6 till cirka 30 kvadratmeter. Tycker man om att ha det ännu mer bekvämt så kan man skaffa ett biltält som är ett tält som man fäster mot bilen så att den blir som ett extra rum. Det finns även extra innertält att koppla ihop med detta.

Vanligast är nog ändå friluftstält, som finns i en stor mängd varianter. Här bjuds ingen stor komfort, utan syftet är tak över huvudet och skydd mot vädrets makter. Ska man exempelvis fjällvandra så är vikten av betydelse och de flesta friluftstält väger mellan 2 och 3 kilo, men det finns även större och tyngre. En mycket enkel typ av tält är festivaltältet. Det är lätt att sätta upp, tar liten plats men ger ändå det skydd mot väder och vind som behövs under en festival. Oftast har de två sovplatser.

Krav på tält

Det ställs olika krav på tälten beroende på var du har tänkt campa. Ska barnen campa hemma i trädgården eller ska du ut på polarforskningsexpedition? Självklart gör det skillnad i vilka krav som ställs. Ett grundläggande krav för alla tält är att de är enkla att sätta upp. De måste också vara slitstarka och stå emot UV-ljus och regn. Vanligast är väl att man campar på sommaren och då är ventilationen en viktig sak att tänka på. Många har väl vaknat av att temperaturen nått över 40-gradersstrecket när morgonsolen bränner på tältduken.

Du bör också fundera på vilken utrustning du ska ta med. Ett insektsnät är en bra idé om du ska sätta upp ditt tält i myggrika områden. Väljer du en campingplats behöver du inte tänka så mycket på köksutrustning eftersom det finns på plats. Ska du däremot campa ute i naturen behöver du ett stormkök för att kunna laga mat oavsett väder. En ergonomisk ryggsäck är bra att ha till packningen. För sovarrangemangen bör man fundera på om ryggen klarar att sova på liggunderlag eller om luftmadrass är ett bättre val. Den är å andra sidan otympligare att bära på.

Att tälta är en härlig semester

Att tälta är ett underbart sätt att fira semestern. Moderna tält är rymliga och enkla att sätta upp och campingplatserna är ofta vackert belägna. Viktigt att tänka på är naturligtvis vilken typ av tält man väljer och att man har rätt utrustning så att man har det så bekvämt man kan. Den som ska ut och campa i naturen bör också kontrollera att de vet vad allemansrätten innebär, så att man tar hänsyn till den. Fördelen med att campa på en campingplats är naturligtvis den fria tillgången till rinnande vatten, kök, toaletter osv, medan nackdelen är att man inte får samma ostörda naturupplevelse.