Semester med båt

När vädret är bra, solen skiner och vinden är lagom stark, finns det ingenting som slår en båtsemester. Vare sig man är seglare eller älskar motorbåtar, ger båtsemestern en frihetskänsla som är svåröverträffad. Är man nyförälskad kan man njuta av att vara helt för sig själv med sin käresta. Är man en stor familj så är det ett utmärkt sätt att stärka familjesammanhållningen. Kompisgänget kan grilla och bada och ensamseglaren kan njuta av livet i stilla kontemplation. Kort sagt passar båtlivet alla. Vill man pröva på livet i båt, men inte är beredd att köpa en egen, kan man hyra båt, antingen via en uthyrningstfirma eller privat på Blocket.

En semester med båt kan vara underbart

Båt på semestern

Det finns några saker man ska tänka om man vill att semestern i båt ska bli lyckad. En sak som känns ovan i början är att allt är så trångt ombord. Man måste komma ihåg att varje sak har sin plats, annars blir situationen snart ohållbar. Här är det självdisciplin som gäller. Har man barn med ombord är det viktigt att ha bra leksaker med så att barnen inte blir uttråkade. En leksak som de flesta barn tycker om och som kan hålla dem sysselsatta väldigt länge är en så enkel sak som en håv. Flytvästen är naturligtvis ett måste. Den ska vara på hela tiden man är ombord.

Att inte stressa upp sig när man ska lägga till är också viktigt. Som alla vet är det en konst att angöra en brygga, men om alla hjälps åt går det lätt. När man har gjort det några gånger utvecklar man snart en rutin där alla har sina uppgifter. Är man många ombord kan en uppgift vara att bara hålla sig undan. Många tycker om att åka båt på Göta Kanal, och där får man verkligen träning i att lägga till och hantera båten utan att tappa tålamodet. Göta Kanal kallas ju som bekant skilsmässodiket efter de ”diskussioner” som ibland kan uppstå vid slussning, men öknamnet lär vara betydlig överdrivet.

Motorbåt eller segelbåt

Att välja motorbåt eller segelbåt anses av många nästan som att välja religion. Det är väldigt stor skillnad mellan de olika färdsätten och på sätten att spendera sin båtsemester. Fördelen med att välja motorbåt är självklart att man snabbt kan ta sig från A till B. Fartens tjusning är inte heller att förakta. Naturligtvis finns det också motorbåtar som man inte väljer på grund av farten. Att färdas i en snipa till exempel kan vara väldigt charmigt. De som väljer att driva sin båt med vindkraft och segel anser förstås att deras sätt är det rätta och att det är själva färden som är njutningen.

Är man inte van vid båtlivet kan båtspråket ibland vara förvirrande. Försök att säga till en inbiten båtmänniska att du ska parkera din båt och invänta reaktionen! När du parkerar båten bör du också knyta fast den i snörena som hänger framme och bakom båten, innan du går till sängs. Med andra ord lägger du till med båten och gör fast den med knopar i tamparna i fören och aktern, innan du går till kojs. Blir man biten av båtlivet och vill lära sig mer finns det gott om kurser man kan gå. Efter examen får man ett s.k. förarbevis. Många försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om man har ett sådant, men huvudsyftet är naturligtvis att lära sig mer om livet med båt, vilket ger ett bättre självförtroende och en större glädje till sjöss.

Naturhamn eller gästhamn

Man kan välja att lägga till för natten i en naturhamn eller en gästhamn. Det finns fördelar med båda alternativen. En stilla kväll i en egen vik, medan middagen blir färdig på grillen och sjöfåglar dyker runt båten, är en svårslagen naturupplevelse. Morgondoppet i bara mässingen dagen efter är svensk sommar när den är som bäst. Men att övernatta med båt i en gästhamn kan också vara helt fantastiskt. Här har man möjlighet att ta sig en varm dusch, tvätta kläder, bunkra livsmedel och vatten och att uppleva saker i land som turist. Skulle det vara oväder på gång så känns det nog också säkrare att ligga med sin båt vid en brygga än ankrad i en vik.